Witam,gram na klasyku ale chciałbym się dowiedzieć jakie są różnice między klasykiem a akustykiem i co polecacie bardziej ?
kaska
18 marca 2009, 20:58
różnica polega na tym że w akustyku masz cieńszy gryf który się zwęża jest nieco twardszy od klasyka ale dźwięk ma śliczny do akustyka zakładasz struny metalowe w klasyku masz nylonówki na których jest łatwiej się uczyć grać. Rzecz gustu co polecam mi się lepiej gra na akustyku ale musisz spróbować :)
[konto usunięte]
19 marca 2009, 13:28
Rzecz gustu powiadasz...
Bardziej rzecz toku ksztalcenia i stylu gry, bo w teorii i wedlug systemu szkolnictwa muzycznego na klasyku gra sie klasyke, a akustyku rozrywke (czyli rock, blues, country i inne takie), a rozrywki przy okazji prawie nikt w szkolach nie uczy.
Nie wiem skad to przeswiadczenie ze te 2 typy gitar roznia sie tylko wygladem.
kaska
19 marca 2009, 17:35
nie tylko ale w dużej mierze jest to ważna sprawa :) ale brzmienie jest zupełnie inne co też opisałam ;) ale raczej i na tym i na tym można wszystko zagrać rzecz brzmienia i ucha :D co się komu podoba ;d ale oczywiście chodzi o gust bo zależy od gustu co lubisz grać i jak leży w dłoni :)
Eszka
13 sierpnia 2010, 19:33
Ogromna.
Rasta_girl
27 listopada 2010, 16:19
klasyk ma szerszy gryf i nylonowe struny
Rasta_girl
27 listopada 2010, 16:21
bardziej polecam akustyk, chociaz na strunach nylonowych sie latwiej gra
kosiarz31
10 stycznia 2011, 17:43
a czy jak założę struny metalowe do classic'a to czy będzie jakby akustykiem, mi chodzi głównie o dźwięk.
gitarnik
10 stycznia 2011, 18:06
zerknij na watek w dziale STRUNY GITAROWE na gitarzysci.pl , u gory masz przyklejone ostrzezenie i wyajsnienei o strunach metalowych w klasyku :)
kosiarz31
10 stycznia 2011, 20:13
thx
Robert Sarick
27 stycznia 2011, 11:15
"Rzecz gustu powiadasz...
Bardziej rzecz toku ksztalcenia i stylu gry, bo w teorii i wedlug systemu szkolnictwa muzycznego na klasyku gra sie klasyke, a akustyku rozrywke (czyli rock, blues, country i inne takie), a rozrywki przy okazji prawie nikt w szkolach nie uczy.
Nie wiem skad to przeswiadczenie ze te 2 typy gitar roznia sie tylko wygladem."
Tylko i wyłącznie rzecz gustu, bo na tym i na tym możesz zagrać wszystko. "Według systemu szkolnictwa" mamy pokopany system szkolnictwa który często neguje muzykę rozrywkową. Zależy od gustu, techniki gry itp. ponieważ i na tym i na tym możesz grać na nylonówkach i metalowych strunach. Więc to tylko kwestia gustu. Ale ja wychodzę z założenia że gramy na tym na czym nam jest grać najłatwiej.