Usprawniliśmy naszą wyszukiwarkę.
Wypróbuj ją!

Co was skłoniło do gry na tak pięknym instrumencie jak gitara?

strony: 1 2 następna
gibar09
1 stycznia 2010, 02:04
W tym temacie chciałbym abyście podzielili się informacjami co was skłoniło do gry na gitarze i jakie były tego początki.

Ja osobiście chciałem grać na gitarze po usłyszeniu kawałka piosenki Tears in Heaven Erica Claptona. Po jakimś miesiącu zobaczyłem w biedronce :) gitarę klasyczną za bodajże 111zł i kupiłem ją :) dziś gram już prawie 3 lata i mam elektryka ale gitara z Biedry dalej kursuje po innych i służy początkującym gitarzystą.
Jestem ciekaw co was skłoniło do gry i czy wy macie takie wspomnienia z waszych początków:)))
EmJotGie
1 stycznia 2010, 15:14
Podobnie jak ja. Ja też gram 3 lata, i moja pierwsza gitara była z biedronki (ale za 119,- ;D).
A do gry skłonili mnie koledzy i koleżanki z ZHP. Tam gitara ciągle jest w ruchu. Uczyłam się od początku sam. Tylko koleżanka (przed kupnem gitary) pokazała mi jak się gra i koniec.
Przepadłem ;D Od tego czasu gitara jest moim nałogiem. Teraz gram na gitarze elektro-akustycznej Marris J-220. Sprawuje się ona bardzo dobrze i polecam ten instrument.
Jest to moja druga gitara. Teraz rozwarzam kupno gitary elektrycznej. Mam na oku epiphona LP-100. Co o niej sądzicie? Swoją grą go gry na gitarze zachęciłem mojego kuzyna i kolegę.
Polecam ten instrument każdemu.
Świstak
1 stycznia 2010, 19:17
Ja też kupiłem gitare w biedronie, ale za 106 zł. :D Na początku nie grałem w ogóle, ale potem kolega mnie nakłonił, żebym się Whisky Dżemu nauczył i to była moja pierwsza piosenka, a potem to już same leciały kolejne piosenki. :D Minął już rok, gram teraz na elektryku: Samick AV3 oraz Mayones "Made in Poland" z końca lat 90-tych. A co do Epiphona LP-100 - to lepiej już dozbieraj i kup jakiegoś Samick'a, Vintage lub Mayones'a.
Qashqai
1 stycznia 2010, 19:39
huhu, moją pierwszą gitarę- dostałam znalezioną na strychu a od dawna pragnęłam grać- tato powiedział iz gdy naucze sie na tej [starej] dostane nową i kupił.. : akustyk ostro czerwony podpalany :D a teraz grywam na cort'cie G210D i to przeeszło rok :)
Asia^^
Asia^^
1 stycznia 2010, 23:56
A mnie tak jakoś zawsze ciągnęło do gitary... Sama nie wiem czemu:P
...Może to przeznaczenie<lol2>
DzieckoCienia
DzieckoCienia
2 stycznia 2010, 16:57
Uff... U mnie zaczęło się to po usłyszeniu Tenacius D i przekonaniu się, że (o dziwo!) rockowe kawałki można z powodzeniem grać także na gitarze pudlastej. Ci dwaj potrafią koncertować uzbrojeni jedynie w elektroakustyki- ludzie szaleją.
gibar09
2 stycznia 2010, 19:31
oooooo :) Świetnie że są tacy jak ja co zaczynali od gitary z biedronki :) Biedra rules (to jest marka)
Co do Epiphona LP-100 myślę że epiphon to uczciwa marka i robią dobre gitary ale o LP-100 nic nie powiem nie grałem nie próbowałem
Tenacius D hmmmm świetny film :) Black fajnie śpiewa a Gass gra polecam
Świstak
2 stycznia 2010, 21:43
Tenacious D. też oglądałem, jak dla mnie genialny... :D a i jeszcze co do epiphona, to nie oszukujmy się, ale to jest "podfirma" Gibsona, czyli tak naprawde "gówno", które wypływa spod tej marki.. :)
Szkódna
Szkódna
2 stycznia 2010, 23:42
Ja mam Valencję ;D i jest db ;) Zaczęłam grać na harcerstwie na gitarze koleżanki a teraz pomykam kilka lat na swojej ;p
NuŚka
NuŚka
3 stycznia 2010, 17:12
ja zaczełam grać na gitarze gdy wstąpiłam do drużyny harcerskiej:) tak mi sie to spodobało że błagałam mame i tate że mi w końcu kupili:)
od tej pory co dzień uczę sie sama chwytów na początku z niewielą pomocą mojej przyjaciółki która mi pokazała pare chwytow:)ja mam klasyczną (ma na imię Lena) ale za dwa lata wymieniam na elektryczno-akustyczną:)
gitara naprawde potrafi wciągnąć:)
gibar09
15 stycznia 2010, 21:20
oj potrafi potrafi :)
Corleone
Corleone
17 stycznia 2010, 16:00
Moj chrzestny mnie zainspirował ;] chwała mu za to !
Piotr Szwedziński
20 stycznia 2010, 10:25
Może to głupie, ale zafascynował mnie motyw Cancion del Mariachi z Desperados :) I mimo że nadal nie potrafię go zagrać po mistrzowsku zgodnie z oryginałem, to nadal lubię go pogrywać. Osobiście gram w zespole Fenix (szkolny zespół, mam 14 lat ^^,), ale myślę o założeniu własnego zespołu. Zaczynałem od akustyka, teraz gram elektryku Grega Benetta, planuję zmienić w ciągu pół roku. Uwielbiam Myslovitz, choć na ostatnim występie (WOŚP, graliśmy pod agregatem, który wysiadł 20 min po występie xD) graliśmy Bajm, Dąbrowską, Janosz i Dżem (W życiu piękne są tylko chwile, super kawałek, polecam początkującym). Na gitarze gram dwa lata, nie zamierzam przestać :) Wiem, że jest osobny temat, ale jeśli ktoś w podobnym wieku z okolic Częstochowy (w stronę Katowic) chce dołączyć do zespołu, to zapraszam :)
slash87
slash87
23 stycznia 2010, 15:45
Jak sobie podliczę to moja przygoda z gitarą trwa od dobrych 8 lat. Zaczęło się od Oldfield'a (obecne rzadko odgrzewam jego albumy które mam w swojej bogatej płytotece) i gitary akustycznej rodzimej chyba produkcji (ale na 1000% nie jest to popularny [w PRL] Defil). Koszty może pominę jak również jakość tego instrumentu- przynajmniej nauczyłem się pewnej zasady- cena =/= jakość. Obecnie korzystam z gitary klasycznej...
Paqiao14
11 lutego 2010, 14:22
Ja zacząłem grać po usłyszeniu kawałka "House of the rasing sun" Animalsów już długo ponad dwa lata temu. Cały czas gram na gitarze akustycznej Fender i jak narazie gra mi sie na niej najlepiej. Grałem na wielu gitarach między innymi na elektryku Cort i Ibanez ale jakoś nie przypadły mi do gustu:D
Misiek
Misiek
16 lutego 2010, 19:27
Mnie zainspirowało to że często robimy ogniska i postanowiłem zabłysnąć i nauczyć się grać co było trudniejsze niż myślałem ale jakoś dałem rade i rwałem lachony:D
Niunia
7 marca 2010, 22:05
ja kręciłem sie w towarzystwie gdzie dużo znajomych grało na gitarze gdzy zaczołem chodzić na gniska to mnie to ruszyło i zaczołem się uczyć .
A teraz mnie zawsze zapraszają czy to na grila czy na ognisko gitara musi być
DżagóD
DżagóD
10 marca 2010, 14:10
A ja chciałam zaimponować moim przyjaciołom, którzy grają od kilku ładnych lat i zawsze kiedy mówili przy mnie o gitarze to tak jak by mówili po chińsku....xD ...No i się zaczęło...gitara mamusi ze strychu i niezapomniane godziny w piwnicy ;D....heheheeee...xD
MichałRox
MichałRox
3 kwietnia 2010, 11:14
Mnie zachęciły kawałki Tenacious D.I popatrzyłem na allegro przed świętami patrze a tu klasyka za 120 zł. To już do wujasa na gg :)I na gwiazdkę była.Teraz gram już prawie pół roku.Ale nie zamierzam przestawać. ;)
M_epiphone
M_epiphone
8 kwietnia 2010, 17:12
ja już w 3 kl. SP zaczynałam. Teraz kontynuuję. Kocham ten instrument . Po prostu !
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą pisać na forum
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się

strony: 1 2 następna

Prześlij swoją opinię

Napisz do nas i podziel się swoimi uwagami lub sugestiami.
Twoje zdanie jest dla nas bardzo ważne.

wpisz wiadomość

podpis
adres e-mail

tylko jeśli chcesz otrzymać odpowiedź.

Wspomóż Wywrotę

Wywrota jest organizacją non-profit. Jeśli podoba ci się to, co robimy – wspomóż naszą działalność:
kwota:
Usługa realizowana jest przez serwis dotpay.pl obsługujący wszystkie popularne metody płatności.