1. Nie czyń drugiemu userowi, czego sam nie chciałbyś doświadczyć od innego usera
2. Nie odpłacaj się niską oceną za niską, a wysoką za wysoką. Oceniaj zawsze zgodnie z własnym sumieniem i odczuciem. Względem fotografii, a nie autora.
3. To, że ktoś nie ma dobrych naszym zdaniem zdjęć w portfolio, nie znaczy, że jego komentarz czy ocena nie jest istotna.
4. To, że ktoś Cię zelżył, zakpił z Ciebie, czy obraził Cię, nie oznacza przyzwolenia na Twoją identyczną reakcję. Nie daj się sprowokować. Bądź ponad to.
5. Najczęściej nie wiesz, kto siedzi po drugiej stronie klawiatury. Więc miej szacunek dla wszystkich.
6. Jeśli zdjęcie jest kiepskie, napisz o tym. Ale nie śmiej i nie drwij z niego. Lepiej napisz, co jest nie tak, lub nie pisz nic.
7. Twój post świadczy o Tobie. Jeśli jesteś dobrym człowiekiem, i uważasz się za takiego, pokaż to po swoich wypowiedziach.
8. Nie musisz lubić każdego rodzaju fotografii. Jednak to, iż nie lubisz, nie oznacza, że możesz ten rodzaj dyskryminować, czy potępiać.
9. Pamiętaj. Każde zdjęcie może być najlepsze/najgorsze w swojej kategorii. Najlepsze zdjęcie zwierzęcia i najlepszy krajobraz może istnieć równoległe. I nie należy porównywać, które jest ogólnie naj
10. Nie zarzucam Ci braku zrozumienia tekstu czytanego. Po prostu, czasem lepiej jest przeczytać coś 2 razy. Zacznij od tych 10 punktów, które właśnie kończę pisać.
9 lutego 2008, 23:22
Święte słowa. Myślę, że warto, aby każdy użytkownik Wywroty się z tym zapoznał, a to czy się będzie stosował do przykazań, czy nie zależy już tylko od niego (podobnie jak to ma miejsce z oryginalnym dekalogiem).
cherri lady
15 lutego 2008, 18:49
Próbować zawsze warto :))
Cześ
8 marca 2008, 18:32
jak dotąd nie przekroczyłam żadnego z przykazań wywrotowego dekalogu i jestem z tego dumna. Czy pójdę do wywrotowego nieba?
tynka393
11 marca 2008, 21:53
Heheh. Wydrukuje i powiesze na ścianie, cobym nie zapomniała o tych, jakże ważnych przykazaniach. Sądze, że i tak sie do nich stosuje, pomimmo pierwszy raz je czytałam.
[konto usunięte]
26 marca 2008, 18:44
nie doczytałem do końca ale pod 1. się podpisuję
lidka
1 kwietnia 2008, 10:28
masz rację z 10 przykazaniami w 100%!!!!!! =)
Ms.Silence
3 kwietnia 2008, 16:12
czyli innym słowem mówiąc trzeba dac sie zbluzgac przez opiekuna(bo niektórzy sa bardzo niemili dając komenta) lub inna osobe...a samemu nic nie wolno zrobic... :) pod paroma punktami sie podpisuje ale nie pod wszystkimi :/
Grzegorz Cezary Skwarliński
17 kwietnia 2008, 12:58
W zasadzie wszystko sprowadza się do zdania:
"Więcej luzu .... w majtach" ;)
A tak swoją drogą, kto ma dystans do swojej twórczości i zarazem nie uważa się za jakiegoś "nieomylnego znawcę" (nie ma przerośniętego ego) kulturę zachowa i bez przykazań :)
Artur
26 stycznia 2009, 22:38
racja xD
Kalaf
26 grudnia 2009, 17:41
"A tak swoją drogą, kto ma dystans do swojej twórczości i zarazem nie uważa się za jakiegoś "nieomylnego znawcę" (nie ma przerośniętego ego) kulturę zachowa i bez przykazań :) "
dokładnie tak ; )
chociaż fajnie siebie oglądnąc przez pryzmat takich przykazań ; dd
Black Velvet
1 kwietnia 2010, 23:51
Traktujmy się po prostu tak jak byśmy sami chcieli by nas traktowano tzn z szacunkiem i szczerze.