Usprawniliśmy naszą wyszukiwarkę.
Wypróbuj ją!

Konkurs na najciekawsze i najbardziej konstruktywne komentarze!

strony: 1 2 następna
Paweł Kaczorowski
Paweł Kaczorowski
19 sierpnia 2010, 12:37
Drodzy Wywrotowicze,

Redakcja Wywroty ogłasza konkurs wewnętrzny na najciekawsze i najbardziej konstruktywne komentarze!

Biorą w nim udział wszyscy udzielający komentarzy z Opiekunami w pierwszej kolejności.

Głosujemy tutaj wskazując Osobę i podając link do najciekawszego komentarza pod wierszem bądź opowiadaniem. Ostatniego dnia każdego miesiąca zostaną przyznane nagrody książkowe dla Najlepszego Komentatora!

Do dzieła! Zweryfikujmy pracę tych, którzy weryfikują prace innych... :)

P.K.
Olivia B.
Olivia B.
19 sierpnia 2010, 14:18
To już wszędzie będziemy się ścigać? Ee.. bez przesady. Zawsze myślałam, że komentarze pisze się ''od siebie'', jako wyraz swojego zdania/analizy/interpretacji/skojarzeń etc... A tu teraz będzie konkurs kto się bardziej ''wymądrza'' (proszę zwrócić uwagę na cudzysłów!). Nie podoba mi się to...
Paweł Kaczorowski
Paweł Kaczorowski
19 sierpnia 2010, 14:32
Nie chodzi o wymądrzanie, ani ściganie, chodzi o to, czy komentarze i czyje pomagają autorom, które głosy są najbardziej konstruktywne, kto się najczęściej wypowiada, dlaczego krytykowanie bądź chwalenie ma wpływ i czy ma, na kształt późniejszych publikacji.

Chodzi mi też o docenienie komentatorów. Wymądrzanie się nie musi być dobrze odebrane. Głosują sami komentowani, więc sami niech powiedzą, co im pomaga a co ich dołuje i wkurza -poprzez swoje wybory.

Mam nadzieję, że w tym wątku okażą się ważne rzeczy. Przecież wiadomo, że dać komentarz jest czasem tak trudno jak napisać wiersz. Czasem nawet trudniej. Wiec zależy mi żeby takich zapalonych komentatorów, niekoniecznie pochlebców - jakoś wzmocnić i wesprzeć. Opiekunowie nie mają wielu profitów z opieki, szczerze mówiąc wcale, to jest pasjonackie ślęczenie nad kompem, więc tu też chodzi o docenienie również ich pracy.
Olivia B.
Olivia B.
19 sierpnia 2010, 14:44
To nie można Opiekunów normalnie nagrodzić? Komentarz za nagrodę? Nie dla mnie. Zresztą... nie wtrącam się. Uważam, że każdy widzi kto jest trollem, kto pomaga itd, ale proszę bardzo. Bawcie się. ;)
Paweł Kaczorowski
Paweł Kaczorowski
19 sierpnia 2010, 15:13
Oli, Oli, ma być odwrotnie, nagroda za komentarz...

Można normalnie, wydaje mi się, że to jest normalnie. Jeśli się ten pomysł nie przyjmie - nic się nie stanie, myślę po prostu o konstruktywnych działaniach. Być może chybiłem tym razem. Poczekam na wypowiedzi innych Wywrotowiczów.

Proponuję typować również na podstawie już istniejących komentarzy.
Olivia B.
Olivia B.
19 sierpnia 2010, 15:15
No przecież wiem, że w założeniach ma być odwrotnie, ale skutki mogą być różne. Ale dobra. Już będę cicho. :)
Justyna D. Barańska
Justyna D. Barańska
19 sierpnia 2010, 15:17
a będzie też konkurencja: chłosta za głupie komentarze? :P
Krystian T.
Krystian T.
19 sierpnia 2010, 15:30
Justyna, jeśli miałoby to na celu zamknąć niektórym usta, to się zgadzam:P
Justyna D. Barańska
Justyna D. Barańska
19 sierpnia 2010, 15:37
nie, ja raczej pomyślałam o systemie panującym w legionach rzymskich i o dobrym systemie nagród i kar ;)
ew
ew
19 sierpnia 2010, 15:53
ja powiem tak:
komentowanie z pozycji opiekuna jest bardzo niewdzięczną pracą, i niełatwą. za to się właściwie dostaje tylko po łbie, rzadko dobre słowo się trafi, więc jeśli mają być nagrody to ja się bardzo cieszę.
myślę, że pomysł jest dobry, czytając Wasze uwagi oraz komentarze, które są Wam pomocne, łatwiej będzie nam obrać sposób podejścia do wierszy.
Paweł Kaczorowski
Paweł Kaczorowski
19 sierpnia 2010, 15:56
Jezuuu, nie jesteśmy w legionach. Na szczęście. Nigdy nie byłem w wojsku. Na szczęście. Przed chwilą nastukałem się w klawiaturę a wpisu nie widzę, nieszczęście. A w sprawie:

Nie o zamykanie ust chodzi a o jak najbardziej konstruktywne ich otwieranie. I Basta!

Justyno Barańska, Czyżbyś była aż tak nakręcona na autorów tychże głupich komentarzy?
Paweł Kaczorowski
Paweł Kaczorowski
19 sierpnia 2010, 16:25
Ojej, zabrzmiałem jakoś ostro a miało być miło... Widzicie, chodzi o to, że pojawiają się różne sytuacje komunikacyjnie trudne, a komentarze nie mogą być głaskaniem po główkach ale pomocą w pisaniu, i sam się zastanawiam jak to robić, żeby TEN PORTAL nadal był przyjazny dla ludzi ale jednocześnie, żeby poziom prac mógł się podnosić. Pomysł z pojedynkami świetnie wypalił co do ilości, co do jakości - bywa rożnie, ale jest ruch. Komentarze są trudną formą wypowiedzi i chce to doceniać. Tyle.

Pozdrowienia dla Wszystkich Wywrotowiczów.
ew
ew
19 sierpnia 2010, 16:41
na zamówienie jest ciężko napisać na poziomie, to zabawa przecież.

a co do poziomu wierszy, to wiem, że jeśli puszczać na pierwszą będziemy większością głosów, na pewno poziom się podniesie.
Justyna D. Barańska
Justyna D. Barańska
19 sierpnia 2010, 16:52
ja myślę, że mimo wszystko czasem musimy się tu pokłócić poniżej poziomu, żeby pozbyć się napięć, co wbrew pozorom okazuje się dość zdrowe. no chyba, że to już przeciągający się stan.

z tą chłostą się tylko upewniałam. skoro nie będzie, to jesteśmy, opiekuni, bezpieczni :P
ew
ew
19 sierpnia 2010, 16:59
dla podniesienia poziomu można też spróbować zrobić obok "polecamy, proza, poezja, mini" dodatkową zakładkę na prace konkursowe. znacznie ułatwiłoby to moderację, i doszukać się np. pojedynkowych wierszy byłoby łatwiej. Konkurs za konkursem na wywrocie, a i pojedynki, jak widać nie skończą się szybko.
dominika ciechanowicz
dominika ciechanowicz
19 sierpnia 2010, 17:41
Ja doskonale Justynę rozumiem, bo też mi czasem opadają ręce, piersi i uszy. Zwłaszcza jak człowiek siedzi po nocach, kuka w ten ekran, poprawia cudze teksty a w zamian słyszy, że jest żenujący i głupi, na przykład. Takich użytkowników należałoby zakuć w jakieś dyby. I zupełnie nie mam nic przeciwko nagrodom.
Marcin Sierszyński
Marcin Sierszyński
19 sierpnia 2010, 20:45
Paweł wysunął świetny pomysł, on kiedyś latał po orbicie wywroty, ale nigdy nie był piękną, spadającą gwiazdą trafiającą w atmosferę.

To ja składam pierwszą kandydaturę - jaca, za propagowanie terminologii. Chociażby tu: literatura.wywrota.pl/28806_rosolak_skonczyly_sie_…

I za czujność filologiczną :) literatura.wywrota.pl/28859_krystek1616_z_listow_n…
Paweł Kaczorowski
Paweł Kaczorowski
20 sierpnia 2010, 15:51
Pomyślimy z tymi polecanymi tekstami. Ewo, tymczasem - jak już wytypujecie najciekawsze wiersze m-ca sierpnia - podeślij mi linki, uczynimy osobną publikację. I może coś znajdę na dodatek.
Chociaż liczba rozdawanych nagród wciąż rośnie szybciej niż otrzymywanych prezentów z wydawnictw, ale Wasz kierowca troi i przepoczwarza się w menago, aby jednak mieć coś na podorędziu dla wzmocnienia twórczych zapędów Wywrotowiczów. :)
ew
ew
21 sierpnia 2010, 11:42
ok, wybierzemy najciekawsze prace.

co do kandydatury na najlepszego komentatora, to ja oczywiście typuję Jacka. Za całokształt komentarzy. Jacek potrafi wejść w każdy wiersz, rozłożyć go na czynniki pierwsze, napisać komentarz konstruktywny i merytoryczny. Jego komentarze są celne i niegłupie. Może trochę mało czucia w nich czasami bywa, ale ja nie znam nikogo, kto by pisał lepsze komentarze.
Paweł Kaczorowski
Paweł Kaczorowski
21 sierpnia 2010, 12:50
Raz w miesiącu, jeden komentator zostanie uczczony. :)
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą pisać na forum
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się

strony: 1 2 następna

Prześlij swoją opinię

Napisz do nas i podziel się swoimi uwagami lub sugestiami.
Twoje zdanie jest dla nas bardzo ważne.

wpisz wiadomość

podpis
adres e-mail

tylko jeśli chcesz otrzymać odpowiedź.

Wspomóż Wywrotę

Wywrota jest organizacją non-profit. Jeśli podoba ci się to, co robimy – wspomóż naszą działalność:
kwota:
Usługa realizowana jest przez serwis dotpay.pl obsługujący wszystkie popularne metody płatności.