Usprawniliśmy naszą wyszukiwarkę.
Wypróbuj ją!

chwyty

[konto usunięte]
[konto usunięte]
30 lipca 2008, 23:41
może mi ktoś powiedziedź jak grac akordy barowe bo mi nie wychodzą
Jesiony
Jesiony
31 lipca 2008, 09:21
hmm sprawa jest dosyć prosta jeśli patrzeć z perspektywy czasu grania na gitarze. Jeśli jesteś początkująca chywty barre moga sprawiać kłopoty :P. Ale do zeczy cała magia polega na tym aby palcem wskazującym przydusic (dokładnie) wszyskie struny na danym progu + do tego złampać pozostałymi paluchami inne strunki ^^
Tak czy inaczej na chwyty barre trzeba poprostu czasu i troche wysiłku nie da rady nauczyć sie ich w ciagu 1 godzinki.
Feodaron
31 lipca 2008, 09:46
Ja podpisze się pod tym co powiedział jesiony ;] I dodam że najlepiej najpierw poćwiczyć samo dociśnięcie strun palcem wskazującym, bez dodawania innych palców. Dopiero kiedy wszystkie struny będą brzmieć możesz zaczął dodawał resztę palców.
Aneczka Marysia
Aneczka Marysia
5 pazdziernika 2008, 18:41
Popieram poprzedników.
Polecam dodatkowo zacząć od Fdur-u bo to taki na początkowych progach i najczęściej występuje w piosenkach w których poza nim są zwykłe łatwe chwyty.
No i mamy receptę na Barre ;D
Pozdrawiam i powodzenia.
[konto usunięte]
[konto usunięte]
6 pazdziernika 2008, 15:25
Ja jeszcze dorzucę, że najłatwiej jest się nauczyć grając na kilka gitar (zespołowo) i w dosyć szybkim tempie, co może wydawać się dziwne, ale przez to masz mobilizacje i nawet jeśli na początku nie będzie wychodziło to będziesz starał się na tyle szybko i dokładnie zmieniać chwyty barre, żeby nie "odstawać". Ja bynajmniej tak właśnie się nauczyłam (:
Aneczka Marysia
Aneczka Marysia
7 pazdziernika 2008, 15:14
Przynajmniej nie bynajmniej filiżaneczko ;)
Tylko trzeba pamiętać, żeby gitary najpierw zestroić, żeby nie wyszła jakaś kakofonia.
Pozdrawiam!
koks
6 stycznia 2009, 17:23
hehehe nie sztuka grac na nastrojonej.....
Lukassek
Lukassek
6 stycznia 2009, 17:47
Magia barr? Jak to zrobić?
Może i niektórzy mają jakieś rady, ale wydaje mi się, że to samo przyjdzie :)
Na pewno nie tak prędko jakby się chciało ;P
Co do tego sposobu to mi to obojętne jak złapie, czy wezme palca pod kątem czy jakoś ugne, dla mnie bez różnic, mogę nawet częscią dłoni xD xP
migdałek
migdałek
6 stycznia 2009, 18:32
bary są świetne.. bardzo się przydają podczas grania. początki wiadomo, zawsze są trudne.. moja rada: tylko ćwiczyć. samo z siebie się nic nie zrobi.. :P pozdrawiam!
[konto usunięte]
[konto usunięte]
7 stycznia 2009, 00:46
"Co do tego sposobu to mi to obojętne jak złapie, czy wezme palca pod kątem czy jakoś ugne, dla mnie bez różnic, mogę nawet częscią dłoni xD xP"
ciekawa wizja... barre ma sens gdy wszystko sie zlapie jak trzeba i wszystko brzmi, no chyba ze o czyms nie wiem.
Nie zgodze sie z postem zeby zaczynac od F-dur, akurat w wyzszych pozycjach jest latwiej na poczatek.
Monia
Monia
9 stycznia 2009, 12:06
na pierwszym progu najtrudniej chwycić bar, dlatego zacznij gdzieś np. od 3 ;)

i co najważniejsze: jeżeli masz 2 gitary w zestawieniu: akustyk/klasyk oraz elektryk to najpierw naucz się chwytać barre na klasyku/akustyku a dopiero jak już się nauczysz barów to możesz przerzucić się z nimi na elektryka ;)

(elektryk uczy lenistwa, dużo łatwiej jest chwycić akord barre na elektryku)
Marcin
9 stycznia 2009, 14:10
Chwyty barowe są bardziej rockowe ładniej brzmią
ruda
ruda
30 stycznia 2009, 21:05
popieram poprzedniaka ; p
jaszczur
jaszczur
31 stycznia 2009, 10:28
zdecydowanie najlepiej zacząć od akustyka jak nauczysz się na akustyku to na wszystkim zagrasz tylko trochę więcej trzeba w to pracy włożyć...
Osa
Osa
31 stycznia 2009, 13:39
na gitarze elektrycznej najłatwiej chwycić Barre bo gryf jest dość chudy więc można mocniej docisnąć.
Eszka
Eszka
13 sierpnia 2010, 19:43
Najtrudniej to chyba na klasyku barre sie nauczyć, przynajmniej jak dla mnie. Ja tak zaczynałam. A teraz bez problemu gram wszystkie barre na akustyku i bez nich bym zgineła chyba ;>
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą pisać na forum
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się

Prześlij swoją opinię

Napisz do nas i podziel się swoimi uwagami lub sugestiami.
Twoje zdanie jest dla nas bardzo ważne.

wpisz wiadomość

podpis
adres e-mail

tylko jeśli chcesz otrzymać odpowiedź.

Wspomóż Wywrotę

Wywrota jest organizacją non-profit. Jeśli podoba ci się to, co robimy – wspomóż naszą działalność:
kwota:
Usługa realizowana jest przez serwis dotpay.pl obsługujący wszystkie popularne metody płatności.