Literatura

Jedenastu nowych poetów z Polski

Pierwsza edycja projektu ma całkowicie poetycki charakter (w następnych latach będą to kolejne gatunki literackie) i uwzględnia jedenastu autorów: Tomasza Bąka, Marcina Czerkasowa, Szymona Domagałę-Jakucia, Konrada Górę, Szczepana Kopyta, Jakobe Mansztajna, Dawida Mateusza, Kirę Pietrek, Piotra Przybyłę, Macieja Taranka i Ilonę Witkowską. Choć autorzy ci nie tworzą żadnej wspólnej formacji literackiej, to ich różnorodne głosy i propozycje poetyckie łączą takie cechy, jak szczególna wrażliwość na kwestie społeczne, zainteresowanie najważniejszymi socjoekonomicznymi problemami współczesności oraz prowadzenie twórczego dialogu z tradycją poezji zaangażowanej.

 

O mocnej już pozycji młodych twórców świadczą liczne nagrody. Tomasz Bąk, Jakobe Mansztajn, Kira Pietrek i Ilona Witkowska to laureaci kolejnych edycji Wrocławskiej Nagrody Poetyckiej Silesius w kategorii za najlepszy debiut. Szymon Domagała-Jakuć i Piotr Przybyła to laureaci  Ogólnopolskiego Konkursu Poetyckiego im. Jacka Bierezina – pierwszy nagrody publiczności a drugi nagrody głównej. Czwórka: Szymon Domagała-Jakuć, Dawid Mateusz, Maciej Taranek i Szczepan Kopyt to finaliści projektu Połów. Konrad Góra nominowany był do udziału w projekcie "Nowe głosy z Europy".  

 

Za redakcję publikacji i krytyczne opracowania antologii "Zebrało się śliny" odpowiedzialni będą jedni z najzdolniejszych przedstawicieli młodego pokolenia krytyków i akademickich badaczy literatury związanych z kilkoma uniwersytetami: Paweł Kaczmarski i Marta Koronkiewicz, których na festiwalu wspierać będzie Maja Staśko. Tak pomyślana antologia zdaniem Jerzego Jarniewicza stanowi "szansę na rozpoczęcie poważnej debaty krytycznoliterackiej – dotyczącej pokoleniowych zmian i ciągłości w literaturze, ale także możliwości dotarcia poetów współczesnych do szerokiego grona odbiorców".

 

W trakcie festiwalu zaplanowano trzy wydarzenia z udziałem "Nowych głosów z Polski". W piątek 16 września zaprezentują się Kira Pietrek, Piotr Przybyła oraz Ilona Witkowska. Temat spotkania, które poprowadzi Marta Koronkiewicz, brzmi "Być psem i kością poezji". Dzień później Maja Staśko zaprezentuje Tomasza Bąka, Kamilę Janiak i Macieja Taranka. Tytuł wieczoru – "Polityczna, niepartyjna?". W niedzielę 18 września pojawi się męski kwartet – Szymon Domagała-Jakuć, Jakobe Mansztajn, Dawid Mateusz oraz Paweł Kaczmarski – i atrakcyjny watek: "Nie będzie naród pluł nam w twarz". Będzie się działo!

 

 


Dodaj komentarz anonimowo lub zaloguj się
 
przysłano: 22 lipca 2016 (historia)


Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca