Miałeś już okazję poczęstować się niezwykłym deserem, jakim jest dubajska czekolada? Jeśli nie - przyszedł na to doskonały moment!
Dubajska czekolada hitem 2024 roku
Dubajska czekolada to prawdziwa uczta nie tylko dla podniebienia, ale i oka. Deser ma trzy podstawowe składniki:
- Aksamitna czekolada. Rozpływająca się w ustach, mleczna lub deserowa czekolada, otulająca niczym ciepły koc w chłodny wieczór. To ona stanowi bazę dla tej niezwykłej kompozycji. Możesz użyć swojej ulubionej - im lepsza jakość, tym bogatszy smak.
- Chrupiące ciasto kataifi. To ono nadaje czekoladzie wyjątkowej tekstury. Kataifi, zwane "anielskimi włosami", to cieniutkie nitki ciasta filo, które po upieczeniu stają się delikatnie chrupiące i idealnie kontrastują z gładkością czekolady.
- Wyrazista pasta pistacjowa. Gęsta, kremowa, o intensywnym smaku pistacji. To ona nadaje czekoladzie orientalnego charakteru i przenosi nas wprost do tętniącego życiem Dubaju.
Pomysł na ten niezwykły deser rzeczywiście narodził się w Dubaju, w cukierni Fix Dessert Chocolatier. Określają się oni jako twórcy nie tylko czekolady, ale unikalnych doznań. To właśnie ich tabliczki stały się obiektem pożądania łasuchów na całym świecie. Jednak zdobycie upragnionego deseru to nie lada wyzwanie. Po pierwsze, Fix to mała cukiernia o ograniczonej produkcji. Po drugie, nie mają oni ani strony internetowej, ani dostawy, nie wspominając o eksporcie.
Jednak cukiernicy na całym świecie, zainspirowani pomysłem Fix, zaczęli tworzyć własne wersje dubajskiej czekolady. W pewnym więc sensie jest ona teraz produkowana również w Polsce. Jeśli mieszkasz we Wrocławiu, tej słodkiej pyszności warto szukać w Tortowni na Bema. Poznaj już teraz niesamowitą ofertę, a w wolnej chwili koniecznie zajrzyj do tej znanej wrocławskiej cukierni.
Dubajska czekolada: popularne odmiany
Chociaż w Polsce popularnością cieszy się dubajska czekolada z pistacjowym nadzieniem, w krajach arabskich można znaleźć inne, nie mniej ciekawe smakowe połączenia. Oto najbardziej popularne:
- Can’t Get Knafeh of It – ten smak jako pierwszy zachwycił i podbił serca wielu. Wyobraź sobie chrupiące, smażone ciasto kadaif, połączone z pastą pistacjową i tahini. Prawdziwy orientalny klimat!
- Mind Your Own Buiscoff – to niebanalna wariacja na temat klasycznego sernika. Chrupiące kruche ciasteczka i delikatny krem śmietankowy tworzą harmonijny duet.
- Butter to Be Safe Than Salty – wyjątkowy karmel ze smażonym ciastem filo, cynamonem i masłem orzechowym. Przypomina Snickersa, ale kryje w sobie dużo głębszy, niepowtarzalny aromat.
- Pick Up a Pretzel – to samo ciasto kadaif, co w Knafeh, ale w innej formie, z solonym karmelem i mleczną czekoladą.
- Cereously Chewsy – w tym deserze płatki kukurydziane łączą się z brownie i polewą czekoladową.
- Baklawa II The Future – bogactwo orzechów, zmielonych i uprażonych z płatkami ciasta filo. Niezwykle chrupiący deser, niczym współczesna wersja baklawy.
Fenomen dubajskiej czekolady tkwi w jej niezwykłym nadzieniu, które na pierwszy rzut oka może wydawać się dziwne, ale jego smak jest naprawdę wyjątkowy! Korzenny charakter, przypominający chałwę z nutą tahini, łączy w sobie tłustość i chrupkość. Gruba tabliczka kryje widoczne w przekroju warstwy obfitego nadzienia. To właśnie ta niezwykła kompozycja smaków i tekstur zapewniła dubajskiej czekoladzie tak ogromną popularność.