Literatura

Rusza Pogotowie Poetyckie

Wraz z rozpoczęciem nowego roku szkolnego Biuro Literackie wznawia – i odnawia – działania edukacyjne. Już 23 września odbędzie się pierwsze spotkanie z cyklu Pogotowie poetyckie, do którego zapraszamy wszystkich piszących potrzebujących rady specjalisty.


Czym jest Pogotowie poetyckie? Rodzajem poradni literackiej, w której doraźnej pomocy początkującym autorom wierszy udziela doświadczony personel, złożony z cenionych poetów oraz krytyków. Pomiędzy wrześniem 2009 a majem 2010 dyżury pełnić będzie Roman Honet.  


Pogotowie funkcjonuje w Porcie Literackim przy pl. Teatralnym 5 we Wrocławiu, raz w miesiącu od godz. 15.00. Zaplanowanych zostało łącznie osiem spotkań: 23 września, 14 października, 18 listopada, 16 grudnia, 13 stycznia, 17 lutego, 10 marca oraz 5 maja.  


Do wizyty zachęcamy wszystkich młodych twórców, również tych, którzy w ubiegłych latach korzystali z usług Pogotowia oraz Laboratorium poetyckiego. Dla nich zarezerwowana została specjalna pula miejsc. 

Aby zapisać  się na wizytę, należy wypełnić formularz dostępny na tej stronie i dołączyć do niego trzy wiersze lub dwa teksty krytyczne. Zaproszenia dla wybranych autorów rozsyłane są na kilka dni przed i wymagają potwierdzenia.   


"W takim konsultacyjnym trybie nie można się nauczyć podstaw pisania ani warsztatu. Można zauważyć drobiazg, zwrócić uwagę  na detale, czasem istotne, a dla autora niewidoczne. Te krótkie rozmowy są dla tych, którzy już trochę dbają o swoje pisanie, a dbając o nie, muszą też dbać o warsztat" (Andrzej Sosnowski).  


W poprzednich latach z porad Mariusza Grzebalskiego, Jacka Gutorowa, Jerzego Jarniewicza, Piotra Kępińskiego, Karola Maliszewskiego, Marty Podgórnik, Jacka Podsiadły, Andrzeja Sosnowskiego, Dariusza Sośnickiego i wielu innych autorów skorzystało ponad dwustu młodych twórców.  

Udział  w projekcie dla osób zameldowanych oraz studiujących we Wrocławiu jest całkowicie bezpłatny. Przedsięwzięcie finansowane jest przez Miasto Wrocław oraz Biuro Literackie. Konsultacjom dla zarejestrowanej w Pogotowiu grupy autorów towarzyszą comiesięczne prezentacje kolejnych laureatów projektów Połów 2010 i Poeci na nowy wiek.  

 


Formularz zgłoszeniowy oraz dalsze informacje >>>


http://biuroliterackie.pl/biuro/biuro.php?site=630


Dodaj komentarz anonimowo lub zaloguj się
 
przysłano: 10 września 2009 (historia)


Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca