Literatura

Toruński slam poetycki

 

Cena biletu: wstęp wolny

Slam to skrzyżowanie poezji i performance'u, stawiające na pierwszym miejscu kontakt poety z ludźmi, którzy słuchają jego wierszy. Słowo slam określa również imprezę, podczas której artyści przedstawiają swoje teksty, a publiczność ocenia na bieżąco zarówno treść wierszy, jak i umiejętności oratorskie poety i wyłania najlepszego autora wieczoru. Ważne jest, że rolę jury pełni właśnie cała zgromadzona publiczność, a nie kolejne wielce szacowne grono krytyków i literatów. Poeci mogą wykonywać jedynie swoje własne wiersze. Każdy poeta dostaje mikrofon na trzy minuty. Używanie rekwizytów, kostiumów i instrumentów muzycznych jest zabronione. Ludzi zgromadzonych na slamie zachęca się, by żywiołowo reagowali na to, co dzieje się na scenie. Gwizdać, pokrzykiwać, bić brawo i śmiać się można nie tylko po zakończeniu występu danego poety.

Toruński slam jak zwykle poprowadzi znany poeta i performer Dominik Rokosz.

 

Klub Od Nowa14 stycznia 2013


Dodaj komentarz anonimowo lub zaloguj się
 
przysłano: 25 grudnia 2012 (historia)


Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca