Literatura

Wolny rynek poetów w Gdańsku

Weekend nad morzem w Hotelu Leda Spa **** w Kołobrzegu, to główna nagroda w Konkursie jednego wiersza, jaki 18 sierpnia odbędzie się w Miasteczku literackim w pobliżu gdańskiego Neptuna. Wystarczy napisać tekst, wrzucić go do jednej ze specjalnych skrzynek rozlokowanych w Gdańsku i przyjść do Miasteczka chwilę przed godziną 18:00. 

 

W ramach Wolnego rynku poetów zaprezentuje się także kolejnych trzydziestu uczestników 10. edycji projektu Połów. Młodzi autorzy walczą o znalezienie się w finałowym almanachu, który ukaże się nakładem Biura Literackiego pod koniec tego roku. Zwycięzcy mogą liczyć na prace nad zestawami wierszy z Dariuszem Sośnickim i Martą Podgórnik oraz wsparcie w literackim starcie. 
  
Trójmiasto reprezentować będzie Tadeusz Dąbrowski, który przypomni czytelnikom własny wybór wierszy Zuzanny Ginczanki oraz Grzegorz Kwiatkowski, który wystąpi w podwójnej roli. Jako autor premierowej książki "Spalanie" oraz muzyk zespołu Trupa Trupa, który wystąpi w Miasteczku 19 sierpnia. Wydarzenia w ramach Wolnego rynku poetów poprowadzi Jakobe Mansztajn. 
  
Organizacja Portu Literackiego w Gdańsku możliwa jest dzięki wsparciu finansowym Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego. Partnerem Biura Literackiego jest Instytut Kultury Miejskiej. Patronat medialny sprawuje TVP Kultura, Radio Gdańsk oraz Trojmiasto.pl. Nagrodę w Konkursie jednego wiersza ufundowała także firma Bielenda…


Dodaj komentarz anonimowo lub zaloguj się
 
przysłano: 12 sierpnia 2015 (historia)


Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca