Literatura

Wkrótce almanach "Poetyckie debiuty 2014-2015"

Kacper Adamus, Justyna Charkiewicz, Michał Domagalski, Paweł Kobylewski, Grzegorz Marcinkowski, Bartosz Popadiak, Sylwia Rząca-Szyling i Adrian Tujek.

Wyłowiono już laureatów 10. edycji Połowu – konkursu skierowanego do autorów przed debiutem książkowym. Po poetyckich prezentacjach w Kołobrzegu, Gdańsku i Stroniu Śląskim jurorzy, Marta Podgórnik i Dariusz Sośnicki, wybrali ósemkę autorów, których zestawy wierszy znajdą się w almanachu „Połów. Poetyckie debiuty 2014-2015”.

 

Kacper Adamus, Justyna Charkiewicz, Michał Domagalski, Paweł Kobylewski, Grzegorz Marcinkowski,  Bartosz Popadiak, Sylwia Rząca-Szyling i Adrian Tujek to laureaci wyłonieni spośród 63 finalistów projektu.

 

Almanach z ich wierszami będzie dostępny od 2 listopada, a niemal miesiąc później autorzy zaprezentują się podczas spotkania w siedzibie wydawnictwa.

 

Jurorzy tegorocznej edycji, podobnie jak tych wcześniejszych, sprawują również opiekę redakcyjną nad wierszami laureatów. Marta Podgórnik kilkakrotnie już jurorowała w Połowie, natomiast Dariusz Sośnicki debiutuje w tej roli. W poprzednich latach poetów przed debiutem wyławiali: Roman Honet, Mariusz Grzebalski, Karol Maliszewski czy Joanna Mueller.

 

Laureaci Połowu niejednokrotnie szybko przechodzili od debiutu do literackiego sukcesu. W Biurze Literackim w 2013 roku ukazały się pierwsze książki Martyny Buliżańskiej (Nagroda Silesius) oraz Szymona Słomczyńskiego (Nagroda Złoty Środek Poezji oraz finał Nagrody Nike). Wśród najbardziej znanych uczestników projektu znajdują się m.in.: Sławomir Elsner, Katarzyna Fetlińska, Łukasz Jarosz, Szczepan Kopyt, Agnieszka Mirahina, Julia Szychowiak.

 

Od 1 października na stronie wydawnictwa Biuro Literackie, które jest organizatorem konkursu, będą zamieszczane w kolejnych tygodniach fragmenty zwycięskich zestawów. Jako pierwsze ukażą się wiersze Kacpra Adamusa i Justyny Charkiewicz.

 

Redakcja

Redakcja

26 z Internetu
7905 artykułów 1719 tekstów 70 komentarzy
Wywrota.pl to interdyscyplinarny serwis społecznościowy zajmujący się kulturą. Jest jednym z pierwszych portali kulturalnych w polskim Internecie – działa od 1998 roku. W tym czasie otrzymał wiele prestiżowych nagród, m.in.: Papierowy Ekran…


Dodaj komentarz anonimowo lub zaloguj się
 
przysłano: 1 pazdziernika 2015 (historia)


Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca