Wywrota

Nasiona, które warto włączyć do codziennej diety

Chociaż niepozorne, zawierają wiele cennych dla naszego organizmu składników, jak witaminy, kwasy tłuszczowe, białko, czy błonnik. Nasiona to prawdziwe bogactwo zdrowych substancji, dlatego też warto uwzględnić je w codziennym jadłospisie. Po które z nich warto sięgać?

 

Siemię lniane

Jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych i lignanów, a także błonnika i kwasy fitowego. Jego spożywanie korzystnie wpływa na pracę serca i profilaktykę nowotworową. Dla lepszego przyswojenia zawartych w siemieniu składników ziarna należy najpierw zmielić. Można je dodać do koktajlu, ale istnieją też przepisy, w których zastąpi ono jajka, tłuszcz lub mąkę. Ze względu na dużą zawartość tłuszczu, trzeba je przechowywać w lodówce.

 

 

 

Nasiona chia

Zawierają błonnik, białko, wapń, żelazo, węglowodany, kwasy tłuszczowe omega-3 oraz przeciwutleniacze, a dodatkowo mają mało kalorii. Można je dodawać do koktajli i puddingów, ale też doskonale sprawdzą się jako posypka do domowego chleba, dodatek do płatków śniadaniowych albo jogurtu. Po zmieleniu i zmieszaniu z wodą można je stosować jako zamiennik jajek.

 

 

 

 

 

Nasiona konopi

Oczywiście nie chodzi tu o nasiona marihuany, ale o ziarna konopi siewnych. Są całkowicie bezpieczne, a ich spożywanie z całą pewnością nie powoduje uzależnienia, czy odurzenia. Zawierają za to cenne dla nas witaminy i minerały. Więcej na ich temat dowiesz się w tym artykule.

 

 

 

 

 

 

 

 

Słonecznik

To jedno z najbardziej popularnych ziaren. Można je jeść na surowo lub po uprażeniu; doskonale sprawdzi się jako dodatek do sałatek, ciastek i dań głównych. Po słonecznik warto sięgnąć ze względu na zawartość magnezu, selenu, fosforu, miedzi, witaminy E oraz witamin z grupy B, a także fitosteroli obniżających poziom złego cholesterolu i zapobiegających chorobom układu krążenia.

 

 

 

 

 

 

 

Dynia

Pestki dyni są nie tylko smaczne, ale również zdrowe. Zawierają przeciwutleniacze, fosfor, miedz, cynk i żelazo, a także witaminę E. Świetnie sprawdzą się jako przekąska, ale można tez je dodać do sałatek, pesto, albo zup.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

przysłano: 27 lutego 2017 (historia)


Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca