Przy stole z Singerem

Anonimowy Użytkownik
Anonimowy Użytkownik
Kategoria obyczaje · 25 sierpnia 2017

Festiwal Warszawa Singera, corocznie przyciągający na Plac Grzybowski 60 tys. widzów, zaprasza do zapoznania się z polsko-żydowską kulturą i tradycją w dniach 26.08-03.09.2017 r. Wśród tegorocznych wydarzeń nie zabraknie koncertów i spektakli z udziałem wybitnych twórców. Usłyszymy Davida D’Ora, Renatę Przemyk, weźmiemy udział w warszawskiej premierze nowej płyty KROKE z gościnnym udziałem Anny Marii Jopek, obejrzymy spektakl „Malowany ptak”, a żydowską twórczość literacką zinterpretują m.in. Andrzej Seweryn, Jerzy Radziwiłowicz i Danuta Stenka.

 

Co Festiwal przygotował dla miłośników kulinariów?

Tegoroczna edycja Festiwalu zapowiada się smakowicie. Odkryjemy nie tylko smaki żydowskie, skosztujemy nieznanych nam przypraw, napijemy się prawdziwego izraelskiego wina, ale też dzięki warsztatom nauczymy się, jak przygotowywać specjały kuchni żydowskiej.

Przygotowanie do święta Pesach różni się od przygotowań do innych świąt. Podstawą kuchni żydowskiej jest koszerność, jednak z Pesachem łączy się wiele dodatkowych obwarowań dotyczących gotowania. Dlaczego tak jest i jakie są to zasady, wyjaśni prowadząca Hanna Kossowska podczas warsztatów „Kuchnia pesachowa”.

Jak nauczyć się zatrzymać lato w słoikach? Na to pytanie odpowiemy zgodnie z wytycznymi Fani Lewando, przedwojennej prekursorki wegetarianizmu, podczas warsztatów „Przetwory na koniec lata Fani Lewando”. Wywodząca się z kultury aszkenazyjskiej Fania, dokonała prawdziwej rewolucji kulinarnej, prowadząc w latach 30. bijącą rekordy popularności restaurację wegetariańską. Sięgając po jej doświadczenie, zapełnimy własną spiżarnię dżemami, kiszonkami i solankami, z najlepszych sierpniowych owoców, warzyw i ziół!

 

Centrum Kultury Jidysz, unikatowe miejsce w skali światowej, w ramach dnia otwartego Uniwersytetu Trzeciego Wieku Teatru Żydowskiego, przygotowało specjalny program dla seniorów. Znalazły się w nim m.in. warsztaty kuchni żydowskiej prowadzone przez Annę Marię Czubaczyńską, których tematem będzie „cymes” – tradycyjna potrawa żydowska, z nazwą kojarzącą się nam wszystkim z czymś bardzo dobrym.

 „Jidysze Mame znów gotuje” to warsztaty kulinarne z prawdziwą jidysze mame Marią Tkaczyk. Będzie to wyjątkowa okazja, by nauczyć się przygotowywać tradycyjne potrawy szabasowe.

Podczas niezapomnianego wieczoru „Koszerne, czyli jakie?”, w wyjątkowej atmosferze będziemy mieli okazję do poznania smaku win z izraelskich winnic Teperberga. Poznamy kosztowne galss by glass oraz autorską metodę zmysłowego postrzegania wina, nazywaną VINOCOMPAS. W czasie degustacji odbędzie się krótki wykład o koszerności i regułach, które muszą być zachowane w procesie tworzenia wina.

 

Zapraszamy w kulinarną podróż po smakach i aromatach Izraela oraz do skosztowania tradycyjnych żydowskich specjałów, przygotowywanych według receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie!

***

Więcej: www.festiwalsingera.pl | www.facebook.com/FestiwalSingera