Wiecie, że fusy po kawie są przydatne? Można nimi nawozić rośliny, usuwać tłuszcz z naczyń i nieprzyjemne zapachy z lodówki. My polecamy zastosować je jako kosmetyk. Fusy wymieszane z mleczkiem do demakijażu stają się wysokiej jakości peelingiem. Kawa to taka namiastka luksusu, na którą każdy może sobie pozwolić. Przesada? Nie! Lepiej od niej sprzedaje się tylko ropa naftowa. Skoro te aromatyczne ziarna są tak cenne, warto wykorzystać je w pełni.
Nie jest tajemnicą, że kawa wywodzi się z krajów arabskich. Pierwszą kawiarnię otwarto w Stambule w 1554 r. Europa raczy się tym napojem dopiero od początku XVII w. Zanim stała się popularna, można było ją nabyć tylko w miastach portowych, np. w Londynie lub Amsterdamie. Zwyczaj picia kawy narodził się po klęsce Turków pod Wiedniem w 1683 roku.Napój początkowo budził kontrowersje. Kościół uznał go za niewłaściwy, bo pochodzący od innowierców. Arabowie nie mieli konkurencji na rynku aż do czasów epoki kolonialnej. Wtedy pewien spryciarz wykradł kawę i zabrał ją ze sobą na plantację w Ameryce Południowej. Popularność napoju wciąż rosła, w XIX w. stała się bardzo pożądanym towarem. Pierwsza europejska kawiarnia została otwarta w Oksfordzie w 1650 r. Jak wyglądała historia kawy w naszej ojczyźnie? Polacy od razu się na niej poznali. Wielbicielami jej smaku byli m.in. Jan III Sobieski i Bohdan Chmielnicki. Początkowo pito kawę bez dodatków, dopiero później przekonano się do podawania jej z mlekiem i cukrem. Zaparzanie kawy stało się tradycją, o czym wspominał m.in. Adam Mickiewicz w Panu Tadeuszu. „Kawa po polsku” przyrządzana była z tłustą śmietanką. „Małą czarną” doceniono bardzo późno, przez wiele lat miała rangę pokutnej, przeznaczonej na czas postu i żałoby.
Espresso, latte, americano, cappuccino… Istnieje wiele rodzajów kaw. Czym się różnią? Aby zrobić espresso, trzeba przepuścić wodę przez zmieloną kawę w ekspresie w czasie 25 sekund. Co ciekawe, nazwa nie pochodzi od szybkości przygotowania, a włoskiego słowa, które w tłumaczeniu na polski oznacza „wyrazisty”. Cappuccino składa się z 25 ml espresso, dopełnionych 125 ml spienionego mleka. Mleczną pianka powinna mieć grubości od 1 do 2 cm. Latte ma więcej mleka niż cappuccino. Robi się je z 200 ml. Warstwa spienionego mleka jest naprawdę cienka. Flat white przygotowuje się z podwójnego espresso, zalanego gorącym mlekiem. Americano to zalane gorącą wodą espresso. Ilość wody ma dużą rozpiętość, od 25 do 30 ml. Macchiato to espresso z małą ilością spienionego mleka. Latte macchiato stanowi odwrotność macchiato. Do spienionego gorącego mleka należy wlać jedną lub dwie porcje espresso. Mocha powstanie, gdy do espresso doda się czekolady, doleje gorące mleko i nałoży bitą śmietanę. Istnieje jeszcze wiele innych rodzajów kaw. Można by je jeszcze dłuuuuugo wymieniać.
Przyrządzanie kawy to sztuka, na której nie każdy się zna. Smakoszom tego napoju przychodzą na pomoc automatyczne ekspresy do kawy. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów, co dodatkowo utrudnia wybór. Najogólniej mówiąc, dzielą się one na ekspresy ciśnieniowo-przelewowe, przelewowe i ciśnieniowe. Każda z tych grup ma swoje podtypy, my jednak skupimy się na tych ostatnich. Dlaczego? Bo są one najprostsze w obsłudze. Dzięki nim szybko i łatwo zrobisz sobie filiżankę wyśmienitej kawy. Posiadają wbudowany młynek, który mieli ziarna bezpośrednio przed przygotowaniem naparu. Z tego typu ekspresem nie grozi Ci nuda, bo dzięki niemu przygotujesz wiele rodzajów kaw, w tym latte macchiato. Pyszną piankę uzyskasz dzięki systemowi do spieniania mleka. Ekspres automatyczny zadba nawet o Twoje zdrowie, bo przygotowana pod wysokim ciśnieniem kawa jest zdrowsza. Warto wspomnieć jeszcze o oszczędności energii i dziecinnie prostej obsłudze – wystarczy nacisnąć odpowiedni guzik na kolorowym wyświetlaczu, by już po chwili cieszyć się ulubioną kawą. Czego chcieć więcej? Może tego, by automat stanowił elegancki element wyposażenia kuchni. I na to jest sposób! Polecamy designerskie ekspresy do kawy Nescafe Dolce Gusto! Ich unikatowe kształty zadają szyku jak mało kto!