Literatura

Tupot Poetycki #7 / SLAM + instalacja słowno – muzyczna w Bydgoszczy

kiedy: piątek, 30/09/2016
start: 21:00
gdzie: MÓZG. Bydgoszcz
za ile: 5 pln / występujący free

 

Slam i towarzysząca mu instalacja to cykl wydarzeń pojawiających się raz w miesiącu – z wyjątkiem dwóch osadzonych w okresie letnim. Gości nas klub Mózg, a w pewnym momencie wszystko wrze i tętni od rozmów.

Slam to impreza dla poetów, ale nie tylko. Slam bawi, dotyka i porywa nawet tych, którzy dotąd sądzili, że poezja nie jest dla nich, a absurdem byłoby sądzenie że mają z nią cokolwiek wspólnego.


Slam pojawił się kilkanaście lat temu w Polsce, a powstał w Chicago 1986 roku.

 

Zachowując klasyczne zasady na występ przeznaczamy trzy minuty, w grę wchodzi wyłącznie tekst autorski, który czytamy bądź recytujemy bez użycia rekwizytów oraz muzyki.
Są trzy etapy, zaś poeta wieczoru zdobywa nagrodę pieniężną i uwielbienie obecnych, gdyż to spośród publiki wybierane jest jury oceniające występy.

Jeśli chcesz zgłosić swój udział w slamie są dwa rozwiązania – wysyłając mail na adres: vive_memor@vp.pl lub wpisując się na listę przed wydarzeniem.
W razie jakichkolwiek pytań również zapraszam na mail.

***

Nasze wieczory wieńczą koncerty zwane instalacjami słowno – muzycznymi. Udział w nich biorą artyści nie zawsze współpracujący ze sobą na codzień, tworząc ciekawe wiązki odziałujące w przyszłości. Ideą instalacji jest połączenie odczytów fragmentów różnego rodzaju dzieł literackich czy tekstów, których połączenie ukazuje związek między nimi.

//

 

„Duet, który spotykał się już nieraz w bardziej rozbudowanych układach – np. w triach, mniej lub bardziej efemerycznych (*Szewcy, **Nenufary), jako sekcja rytmiczna***.
Aktualnie jest to duet działający w obrębie innych duetów – Kempa/Lubiewski**** i Cherries under the water*****.


Muzyka skoro to duet, to jest podwójna, tj. wydobywa się z dwóch niezależnych źródeł dźwięku i jest wzbogacana sekwencerem. Pojawia się też słowo.

* trio (choć też nie zawsze trio) mniej efemeryczne
**trio bardziej efemeryczne
***nie zawsze jako sekcja rytmyczna
****https://www.facebook.com/kempalubiewski/
*****https://www.facebook.com/Cherries-under-the-water-1847161465521072/ ”

Tutaj mowa o autorach zbliżającej się instalacji będą to Mateusz Lubiewski w towarzystwie Pawła Szaly oraz Zuzanna Szmidt, która ponownie uzupełni muzykę tekstem.

 

 


Dodaj komentarz anonimowo lub zaloguj się
 
przysłano: 23 września 2016 (historia)


Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca