Podróże

Turecki street food

Türkiye (Turcja) oferuje wiele ciekawych kulinarnych przeżyć dla każdego, kto chce spróbować nowych smaków. Niemal każdy region w Türkiye (Turcji) posiada typowe dla siebie potrawy, które są uwielbiane zarówno przez mieszkańców, jak i turystów.

Jedną z najpopularniejszych „street foodowych” przekąsek w całej Türkiye (Turcja) – oraz już na całym świecie – jest döner, czyli kawałki mięsa nabijane na rożen i grillowane pionowo, podawane z warzywami i przyprawami jako dürüm (zawijaniec) lub jako kanapka.

Innym tureckim „ulicznym przysmakiem” jest Kestane kebap, czyli pieczone kasztany. Ich intensywny aromat przyciąga wielu przechodniów, którzy chcą skosztować smakołyku. W sezonie jesienno-zimowym na prawie każdym rogu tureckiej ulicy można znaleźć sprzedawcę pieczonych kasztanów.

Popularną i bardzo lubianą przez miejscowych i turystów przekąską jest również Simit – chrupiący wypiek w kształcie pierścienia pokryty sezamem. Najczęściej podaje się go z serem i filiżanką herbaty lub ayranem (solonym napojem jogurtowym).

 


Dodaj komentarz anonimowo lub zaloguj się
 
przysłano: 25 marca 2022 (historia)


Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca