Literatura

James SCHUYLER: „Trzy poematy”

„Trzy poematy” Jamesa Schuylera to kolejna „amerykańska” propozycja Biura Literackiego dla polskich czytelników. Na książkę składają się najważniejsze utwory autora: „Poranek poematu”, za który dostał nagrodę Pulitzera w 1980 roku, „Hymn do życia” i „Parę dni” w przekładach trójki tłumaczy: Marcina Sendeckiego, Andrzeja Sosnowskiego i Bohdana Zadury.

 

James Schuyler był jednym z najwybitniejszych, obok Johna Ashbery’ego, Franka O’Hary i Kennetha Kocha, przedstawicieli tzw. szkoły nowojorskiej, z którymi poznał się na początku lat 50., zaliczywszy wcześniej włoski epizod (1947-1949), w trakcie którego „sekretarzował” W.H. Audenowi.

 

Mimo późnego debiutu jego twórczość zapewniła mu od razu przychylność krytyki i rzeszę czytelników. „Poranek poematu” jest zaliczany do najwybitniejszych przykładów poezji postmodernistycznej, a sam Schuyler określany jako „Najbardziej strzeżona tajemnica amerykańskiej poezji”.

 

Autor urodził się w 1923 roku w Chicago. W latach 50. na dobre osiadł w Nowym Jorku. Choć w 1960 zadebiutował arkuszem „Salute”, a w 1958 wydał powieść „Alfred and Guinevere”, za jego właściwy debiut uważa się „Freely Espousing” (1969). Później opublikował: “The Crystal Lithium” (1972), “Hymn to Life” (1974), “The Home Book” (1977), “The Morning of the Poem” (1980), “A Few Days” (1985). Zmarł w roku 1991.

 

„Przez całe dorosłe życie prześladowały Schuylera problemy psychiczne i trudności finansowe. Miał jednak szczęście do przyjaciół, którzy pomagali mu znaleźć pracę i pisarskie zlecenia, a gdy się okazywało, że nie jest w stanie podołać obowiązkom, zrzucali się, by zapewnić mu opiekę medyczną, dach nad głową i utrzymanie” - napisał w eseju o nim David Lehman, dodając później:

 

„To, że Schuyler stał się poetą łagodnej afirmacji świata, jest jedną z najwspanialszych anomalii jego twórczości”. Pisarza określa się dzisiejszym poetą romantycznym. „Być może kontaminacja słonecznych i księżycowych krajobrazów przez 'parszywą gazetę' jest u Schuylera wyjątkowo mocno zaznaczona. Żywe symbole, mistyczne kwiaty - róże, ważą w jego poezji tyle samo, co rewelacje 'New York Timesa'” - dodaje Mikołaj Wiśniewski.

 

Książka Schuylera stanowi część projektu „Głos Ameryki”, związanego z tegoroczną edycją 17. Portu Literackiego. Obok jedenastu książek (m.in. Ashbery'ego, Bowles, Pounda i Riding) najważniejszymi wydarzeniami festiwalu były spotkania z Laurie Anderson i Edmundem White'em. Wszystkie pozycje projektu można zamówić w wirtualnej księgarni poezjem.pl


Książka „Trzy poematy” w Poezjem >>>
http://www.poezjem.pl/pl/open/catalog/on/product/id/113934


Dodaj komentarz anonimowo lub zaloguj się
 
przysłano: 15 maja 2012 (historia)


Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca