Literatura

Letni Praski Slam Poetycki w Warszawie

Kiedy: Sobota, 16 LIPCA 2016
Start: 20.00
Gdzie: Łysy Pingwin, ul. Ząbkowska 11, 03-736 Praga, Warszawa
Za ile: za nic :-) czyli O zł

 

OTWARTA ZĄBKOWSKA to nowa formuła działań artystycznych na warszawskiej Pradze. Każdemu z letnich weekendów do 16 lipca do 28 sierpnia będzie towarzyszyć wiele wydarzeń. Z tej okazji, już po raz drugi zamknięta dla ruchu drogowego, ale otwarta dla wszystkich chętnych ulica będzie gościć slam poetycki.


Jest to znów coraz bardziej popularna forma publicznej rywalizacja poetów, performerów, ludzi związanych z kabaretem, teatrem lub hip-hopem czy różnej maści ciekawych sceny amatorów lub profesjonalistów.


Jest to forma demokratyczna, bo każdy z występujących ma do zadysponowania w każdej z trzech rund taką samą liczbę minut, a w porównaniu do turniejów jednego wiersza decyzję podejmuje publiczność, a nie selektywne wybrane i z góry narzucone jury. Jak za każdym razem występujących prosimy o ekspresję, widownię o wybranie najlepszego, bo w każdym z pojedynków to publiczność decyduje i wybiera, tych którzy pojawią się na scenie w kolejnych etapach!


Popularny na całym świecie, choć powstały już w 1984 roku i wywodzący się z tradycji skamandryckiej i beatnikowskiej, gromadzi różnorodną widownię, która nagradza w trakcie głosowania teksty, które najbardziej przypadły jej do gustu! I w tym roku gwarantujemy obecność mniej lub bardziej wytrawnych slamowych wyjadaczy, również tych o awangardowym poczuciu rytmu i definicji słuchu.


Potyczka zostanie rozegrana w systemie pucharowym, w każdej z trzech rund będzie odpowiednio 2,5 min, 3 min i 3,5 minut na prezentację przed publicznością, która zdecyduje o dalszym ewentualnym awansie. Wyjątkowo dopuścimy używanie rekwizytów związanych z Pragą i latem!


Swój udziału można zgłaszać drogą elektroniczną na adres e-mail: monikabl4@wp.pl do godz. 23.00 dn. 15.07.16 lub osobiście na pół godziny przed startem, jednak w przypadku większej liczby zgłoszeń o uczestnictwie zadecyduje kolejność.


Liczymy na to, że w ten letni wieczór wyraźnie zabrzmi głos publiczności, gdyż jej głosami zostanie przyznana jedna, jedyna nagroda główna w wysokości 500 PLN (netto).
Jak co roku jest zarówno, z kim walczyć, jak i o co! Nie wstydźcie się, pojawcie się! Nie zapomnijcie zabrać ze sobą rodziców, dziadków, partnerów, przyjaciół, współlokatorów… czy kogo tam spotkacie po drodze.


FB wydarzenia: https://web.facebook.com/events/575373839307699/
FB Otwartej Ząbkowskiej: https://web.facebook.com/OtwartaZabkowska/
Fot. Arek Drygas
Regulamin do wglądu u organizatora

 


Dodaj komentarz anonimowo lub zaloguj się
 
przysłano: 12 lipca 2016 (historia)


Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca