Regularne treningi, wytrwałość i ciężka praca to nie wszystko. By osiągać sukcesy na boisku niezbędna jest także odpowiednia dieta. Stworzenie jadłospisu dla piłkarza wbrew pozorom wcale nie jest zadaniem wymagających ogromnych nakładów finansowych. Wystarczą produkty dostępne w każdym sklepie spożywczym i, przede wszystkim, sporo wiedzy. Jak więc powinna wyglądać idealna dieta wyczynowego sportowca?
Regularność jest najważniejsza
Nawet najlepiej dobrane produkty nie zagwarantują, że organizm sportowca będzie mógł szybko regenerować się po dużym wysiłku podczas meczów i nie zabraknie mu energii do częstych treningów. Poza składem posiłków, bardzo ważna jest też ich regularność i spożywanie ich o stałych porach. Najlepszym rozwiązaniem będzie jedzenie czterech lub pięciu posiłków oddzielonych 2,5 lub 3-godzinnymi przerwami.
Witaminy i minerały zawarte w owocach, warzywach i roślinach zielonych to ważny składnik diety piłkarza. W jego posiłkach powinny pojawiać się jak najczęściej – najlepiej pięć razy dziennie, w postaci nieprzetworzonej, ewentualnie gotowane na parze lub blanszowane. Warto przy tym pamiętać, że owoce są bardziej kaloryczne od warzyw. Zawierają bowiem więcej prostych węglowodanów, nie należy więc przesadzać z ich jedzeniem.
Zdrowa dieta – nie tylko w przypadku sportowca – to przede wszystkim równowaga między ilością spożywanych każdego dnia węglowodanów, tłuszczów i białek. Ważne jest także to, skąd je czerpiemy. Dobrym źródłem węglowodanów jest między innymi pełnoziarniste pieczywo i płatki zbożowe. Zdrowe tłuszcze to zaś przede wszystkim oleje roślinne i mięso ryb morskich. Wartościowego białka organizmowi sportowca dostarczą zaś orzechy, rośliny strączkowe oraz mięsa i wędliny – zwłaszcza te chude.
O dietetyczne błędy szczególnie łatwo przy doborze napojów. Kategorycznie zakazane są bowiem wszelkiego typu napoje gazowane, soki z kartonów i nektary, a także słodzona kawa i herbata. Zamiast nich warto natomiast sięgnąć po wodę mineralną, zieloną herbatę bez żadnych dodatków, świeżo wyciskane soki (szczególnie te z warzyw) i nie przesadzać z kawą, która w nadmiarze wypłukuje magnez.
Powyższe zalecenia to oczywiście tylko podstawowa wiedza na temat komponowania diety dla piłkarza. By mieć pewność, że skomponowany przez nas jadłospis faktycznie pomoże w osiąganiu coraz lepszych efektów, najlepiej przejść profesjonalny kurs dietetyki sportowej. Takie szkolenia organizuje Polski Instytut Dietetyki, a ich cena wynosi niespełna 700 złotych.