Obiady Czwartkowe są spotkaniami organizowanymi od kilku lat w najbardziej luksusowych warszawskich restauracjach takich, jak chociażby Belvedere w Łazienkach Królewskich, które mają na celu promocję zdrowego odżywiania. Pomysłodawcą inicjatywy jest założyciel marki Philipiak Polska – Tomasz Filipiak.
Każdemu ze spotkań sprzyja szczytny cel. Goście Obiadów Czwartkowych składają swoje podpisy na różnego rodzaju pamiątkach, które następnie są wystawiane na aukcjach charytatywnych. Zebrane w ten sposób środki są przekazywane na konto fundacji Akogo?, która została założona w 2002 roku przez aktorkę Ewę Błaszczyk – Janczarską i ks. Wojtka Drozdowicza. Jej głównym celem jest pomoc dzieciom po udarach mózgu. Wspomniana fundacja powołała do życia pierwszym w naszym kraju klinikę – wzorzec przy oddziale Rehabilitacji Neurologicznej w Centrum Zdrowia Dziecka – Centralnym Szpitalu Dziecięcym. Philipiak wspiera ją nieprzerwanie od 2014 roku i to nie tylko podczas Obiadów Czwartkowych, lecz również działania w sieci. Co roku, za każde opublikowane na Facebooku zdjęcie opatrzone hashtagami #PhilipiakMilano oraz #DobreSłowaNaŚwięta, firma przekazuje na konto fundacji Akogo? 1 zł. Pierwsza edycja akcji cieszyła się tak dużą popularnością, że firma zdecydowała się na regularną pomoc przez organizację Obiadów Czwartkowych. To jednak nie koniec działań charytatywnych marki Philipiak – regularnie przekazuje ona fundacji część zysków ze sprzedaży swoich produktów. W poprzednich latach, firma wspierała akcję Pajacyk w ramach działań Polskiej Akcji Humanitarnej.
Podczas Obiadów Czwartkowych spotykają się ze sobą najpopularniejsze postacie ze świata sztuki, rozrywki, sportu oraz kultury. Tematyka spotkań odnosi się do kwestii zdrowia w różnych aspektach. Na każde z nich zapraszani są wiodący polscy lekarze, dzielący się swoim wieloletnim doświadczeniem i wiedzą. Zalicza się do nich Sylwia Leszczyńska – właścicielka Instytutu Zdrowego Żywienia i Dietetyki Klinicznej SANVITA, dietetyk kliniczny. Nieodłącznym elementem Obiadów Czwartkowych są pokazy kulinarne w wykonaniu jednego z najbardziej znanych polskich kucharzy – Karola Okrasy. Duża część gości Obiadów Czwartkowych należy do grona Ambasadorów Zdrowej Kuchni Philipiak. To program skupiający osoby wyjątkowo zaangażowane w promocję zdrowego stylu życia.
Na Obiadach Czwartkowych spotkać można między innymi:
Podczas każdego spotkania, Karol Okrasa zachwyca zaproszonych gości swoimi smakowitymi potrawami. Jedną z nich jest barszcz z kurek z pulpetami drobiowymi. Oto przepis na to pyszne danie:
Składniki:
• 1 kg kurek,
• 3 rosołu drobiowego,
• 2 marchewki,
• 2 pietruszki,
• 2 cebule dymki,
• pieprz i sól,
• 200 ml słodkiej śmietanki 22 proc,
• 1 łyżka posiekanego świeżego majeranku.
Kurki płuczemy i kroimy na mniejsze kawałki. Obsmażamy na oliwie z cebulą. Warzywa ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do grzybów. Zalewamy rosołem i gotujemy do zmięknięcia. Doprawiamy śmietanką, solą oraz majerankiem i zagotowujemy. Mięso drobiowe mieszamy z kaszą manną i natką pietruszki. Dodajemy posiekany czosnek oraz jajko. Dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy niewielkie pulpety i gotujemy przez około 5 minut w rosole.
Goście Obiadów Czwartkowych skosztować mogli również takich potraw, jak udziec cielęcy w cytrusach czy sałatka z pieczonym kozim serem i gruszkami.
Źródła: