Quattro formaggi, czyli inaczej „cztery sery”, to popularny i lubiany rodzaj pizzy, gdzie – jak sama nazwa wskazuje – główną rolę odgrywa ser w różnych odsłonach. Tych rodzajów jest jednak znacznie więcej niż cztery. Właściciel australijskiej pizzerii, niejaki Johnny di Francesco, umieścił na placku aż 154 gatunki sera, czym wpisał się do Księgi Rekordów Guinnessa. Oto najsmaczniejsze z nich, po które zdecydowanie warto sięgnąć.
Można nim posypać nie tylko spaghetti, lecz także wierzch pysznej pizzy. Tę włoską odmianę sera wyróżnia wyrazisty smak, który będzie doskonałym uzupełnieniem zarówno dla pizz mięsnych, jak i warzywnych. Jest twardy i niezwykle aromatyczny, a do tego stworzony, aby łączyć go z innymi wyrobami mlecznymi, takimi jak mozzarella. Znajdziesz go w popularnej pizzy „cztery sery”.
Sprawdź, czy pizza Chorzów ma taką pozycję w menu!
Francuskie sery pleśniowe doskonale smakują na ciepło. Z racji swojej konsystencji są one krojone w kostkę lub kruszone. Ich cecha charakterystyczna to specyficzny smak – niekiedy łagodny i kremowy, a czasem ostrzejszy. Tworzą doskonałe kompozycje z suszonymi pomidorami, delikatną szynką lub innymi wyrobami mlecznymi.
Pizza w typie greckim? Czemu nie! W tego typu kompozycjach znajdziesz przede wszystkim łagodny, ale dość słony ser feta. Tworzy on smakowite połączenie z czarnymi i zielonymi oliwkami, pomidorami i kurczakiem.
Włoski ser twarogowy ricotta charakteryzuje się kremową konsystencją i łagodnym smakiem. Wykorzystuje się go przede wszystkim do deserów, jednak może stać się także smakowitym dodatkiem do pizzy. Stworzy doskonałą kompozycję ze szpinakiem, z czosnkiem czy niektórymi rodzajami szynki. Podobnie jak ser kozi pozwala przygotować oryginalne pozycje w menu, np. pizzę z grzybami leśnymi.
Jej wyrazisty, lekko orzechowy smak ma wielu miłośników. Jest to jeden z najbardziej popularnych niebieskich serów pleśniowych, który doskonale łączy się ze szpinakiem, z czosnkiem, pomidorami lub dużą ilością rukoli. Znajdziesz go na pizzach wegetariańskich lub w składzie popularnego quattro formaggi. Intensywny smak gorgonzoli może też stać się głównym bohaterem dania.
To ser podpuszczkowy z mleka krowiego, który w smaku przypomina parmezan. Jest jednak mniej intensywny. Doskonale smakuje jako dodatek do pizzy pepperoni, ale stworzy równie udane połączenia z suszonymi pomidorami lub szpinakiem.
Wśród smacznych serów do pizzy znajdziesz także lokalne odmiany. Doskonałym przykładem może być oscypek, który świetnie prezentuje się w towarzystwie żurawiny lub innych, nieco słodszych dodatków.
Redakcja
26 z Internetu
7904 artykuły
1719 tekstów
70 komentarzy
Wywrota.pl to interdyscyplinarny serwis społecznościowy zajmujący się kulturą. Jest jednym z pierwszych portali kulturalnych w polskim Internecie – działa od 1998 roku. W tym czasie otrzymał wiele prestiżowych nagród, m.in.: Papierowy Ekran…
|